podaj współrzędne środka okręgu o równaniu :
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sdz
- Podziękował: 8 razy
podaj współrzędne środka okręgu o równaniu :
podaj współrzędne środka okręgu o równaniu :
a) \(\displaystyle{ (x-2 )^{2} + (y+5 )^{2} = 28 ;\ s=2; 5}\)
b) \(\displaystyle{ (x+3 )^{2} + (y-6 )^{2} =100 ; \ s=3;6}\)
może dla kogoś to banalne ale nie potrafię tego wykonać.
a) \(\displaystyle{ (x-2 )^{2} + (y+5 )^{2} = 28 ;\ s=2; 5}\)
b) \(\displaystyle{ (x+3 )^{2} + (y-6 )^{2} =100 ; \ s=3;6}\)
może dla kogoś to banalne ale nie potrafię tego wykonać.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2013, o 09:59 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- lackiluck1
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
podaj współrzędne środka okręgu o równaniu :
\(\displaystyle{ \left( x-x_s\right)^2 + \left( y-y_s\right)^2 = r^2}\) to równanie kanoniczne okręgu gdzie \(\displaystyle{ \left( x_s, y_s\right)}\) to współrzędne środka okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\)
Trzeba pamiętać, że w postaci kanonicznej są minusy i należy tak przerobić równanie aby te minusy się pojawiły
W punkcie a)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)^2 + \left( y-(-5)\right)^2 = 28}\)
wychodzi \(\displaystyle{ S = \left( 2, -5\right)}\),
w punkcie b) wychodzi analogicznie.
Trzeba pamiętać, że w postaci kanonicznej są minusy i należy tak przerobić równanie aby te minusy się pojawiły
W punkcie a)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)^2 + \left( y-(-5)\right)^2 = 28}\)
wychodzi \(\displaystyle{ S = \left( 2, -5\right)}\),
w punkcie b) wychodzi analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sdz
- Podziękował: 8 razy
podaj współrzędne środka okręgu o równaniu :
ANALOGICZNIE CZYLI ?-- 8 kwi 2013, o 10:37 --lackiluck1, A POMOŻESZ W TYM :
Zapisz równanie okręgu:
A) o środku s=(2; 3) i promieniu r=5
B) o środku s=(3;-4) i promieniu r=6
Zapisz równanie okręgu:
A) o środku s=(2; 3) i promieniu r=5
B) o środku s=(3;-4) i promieniu r=6
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
podaj współrzędne środka okręgu o równaniu :
lackiluck1 pisze:\(\displaystyle{ \left( x-x_s\right)^2 + \left( y-y_s\right)^2 = r^2}\) to równanie kanoniczne okręgu gdzie \(\displaystyle{ \left( x_s, y_s\right)}\) to współrzędne środka okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sdz
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sdz
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sdz
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sdz
- Podziękował: 8 razy
podaj współrzędne środka okręgu o równaniu :
ALE CZY NAUCZYCIEL ZAAKCEPTUJE TAKĄ WERSJĘ ?? ZMIENIAĆ ZNAKI LUB PODNOSIĆ DO KWADRATU ??