Prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=ax+b}\) przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P(2,5)}\) i ogranicza wraz z dodatnimi półosiami układu współrzędnych trójkąt o polu \(\displaystyle{ 36 j ^{2}}\).
Wyznacz równanie prostej.
\(\displaystyle{ AB = [x,0]\\
AC = [0,ax+5-2a]}\)
Nie wiem teraz co z tym zrobić próbowałem obliczyć ze wzoru \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \left| d\right|}\) ale coś się komplikuje..
trójkąt ograniczony dodatnimi osiami współprzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
trójkąt ograniczony dodatnimi osiami współprzędnych
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2013, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trójkąt ograniczony dodatnimi osiami współprzędnych
Twoim \(\displaystyle{ b}\) jest \(\displaystyle{ 5-2a}\) a miejsce zerowe \(\displaystyle{ x}\) funkcji liniowej to \(\displaystyle{ -\frac{b}{a}}\) czyli \(\displaystyle{ x= \frac{-5+2a}{a}}\). Punkt przecięcia wykresu funkcji z osią \(\displaystyle{ y}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ \left( \ 0;f \left( 0 \right) \ \right)}\) czyli \(\displaystyle{ \left( 0;5-2a \right)}\)
Zatem masz punkty \(\displaystyle{ B \left( \frac{-5+2a}{a};0 \right)}\) i \(\displaystyle{ C\left( 0;5-2a\right)}\).
Ze wzoru na pole wynika, że
\(\displaystyle{ \frac12\cdot\frac{-5+2a}{a}\cdot\left( 5-2a\right) =36}\)
spróbuj pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ a}\) i doprowadzić to do równania trzeciego stopnia.
Zatem masz punkty \(\displaystyle{ B \left( \frac{-5+2a}{a};0 \right)}\) i \(\displaystyle{ C\left( 0;5-2a\right)}\).
Ze wzoru na pole wynika, że
\(\displaystyle{ \frac12\cdot\frac{-5+2a}{a}\cdot\left( 5-2a\right) =36}\)
spróbuj pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ a}\) i doprowadzić to do równania trzeciego stopnia.