witam wszystkich serdecznie
mam problem z następującym zadaniem:
Wyznacz figurę, która jest zbiorem środków cięciw paraboli \(\displaystyle{ y=x^{2}-1}\) przechodzących przez początek układu współrzędnych.
cięciwy paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 22 mar 2007, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kace
- Podziękował: 7 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
cięciwy paraboli
Wydaje mi się, że będzie to parabola o równaniu \(\displaystyle{ y=2x^{2}}\)
Punkty przecięcia cięciwy i paraboli wyrazają się wzorem:
\(\displaystyle{ ax=x^{2}-1}\) z tego \(\displaystyle{ x_{1}=\frac{a-\sqrt{a^{2}+4}}{2}}\)
oraz \(\displaystyle{ x_{2}=\frac{a+\sqrt{a^{2}+4}}{2}}\) środek to \(\displaystyle{ x=\frac{a}{2}}\) podobnie z "igrekami" środek \(\displaystyle{ y=\frac{a^{2}}{2}}\) zalezność między x oraz y jest właśnie taka.
Punkty przecięcia cięciwy i paraboli wyrazają się wzorem:
\(\displaystyle{ ax=x^{2}-1}\) z tego \(\displaystyle{ x_{1}=\frac{a-\sqrt{a^{2}+4}}{2}}\)
oraz \(\displaystyle{ x_{2}=\frac{a+\sqrt{a^{2}+4}}{2}}\) środek to \(\displaystyle{ x=\frac{a}{2}}\) podobnie z "igrekami" środek \(\displaystyle{ y=\frac{a^{2}}{2}}\) zalezność między x oraz y jest właśnie taka.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 22 mar 2007, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kace
- Podziękował: 7 razy