równanie stycznej , równanie wektorowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
agus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 gru 2009, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 20 razy

równanie stycznej , równanie wektorowe

Post autor: agus221 »

Napisać równanie stycznej w punkcie \(\displaystyle{ A}\) krzywej zadanej równaniem wektorowym:
\(\displaystyle{ r=[\arccos ^{3}u, \arcsin ^{3}u, \arccos 2u], A(0,a,-a)}\)

Niestety nie bardzo wiem, jak zacząć?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 12:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje cyklometryczne należy zapisywać: \arcsin, \arccos, \arctg, \arcctg (lub \arctan, \arccot). Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie stycznej , równanie wektorowe

Post autor: ares41 »

Z definicji wektora stycznego do krzywej.
agus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 gru 2009, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 20 razy

równanie stycznej , równanie wektorowe

Post autor: agus221 »

nie bardzo wiem o co chodzi i jak to wykorzystać?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie stycznej , równanie wektorowe

Post autor: ares41 »

Wektor styczny do krzywej wyznacza kierunek tej prostej.
agus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 gru 2009, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 20 razy

równanie stycznej , równanie wektorowe

Post autor: agus221 »

mam scałkować te współrzędne wektora, i wyznaczyć równanie prostej kierunkowej?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie stycznej , równanie wektorowe

Post autor: ares41 »

Nie. Wektor styczny w punkcie \(\displaystyle{ u_0}\) spełnia zależność:
\(\displaystyle{ \vec{T} (u_0)= \vec{r}\ {}'(u_0)}\)
agus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 25 gru 2009, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 20 razy

równanie stycznej , równanie wektorowe

Post autor: agus221 »

\(\displaystyle{ \vec{T} (u_0)=[-3asin( u_{0}) cos^2( u_{0}), 3asin^2( u_{0})cos( u_{0}), -2asin(2 u_{0})]}\)
tak?
wynik to \(\displaystyle{ \frac{4X -a \sqrt{2} }{3 \sqrt{2} } =\frac{4Y -a \sqrt{2} }{-3 \sqrt{2} } = \frac{Z}{2}}\)
nie wiem jak mam otrzymać coś takiego z tego co mam dane.. ;/
ODPOWIEDZ