symeria osiowa, parametr

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bienkova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 12 gru 2012, o 18:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

symeria osiowa, parametr

Post autor: bienkova »

Chciałam rozwiązać zadanie:

Dla jakiego parametru a jest to symetra osiowa:

a) względem osi OX

\(\displaystyle{ \begin{cases} x'=(a ^{2}-a+1)x \\ y'=(a ^{2}-2)y \end{cases}}\)

b) względem osi OY

\(\displaystyle{ \begin{cases} x'=(a ^{2}-5a-7)x \\ y'=(a ^{2}-2)y \end{cases}}\)

nie mam pojęcia jak sie za to zabrać, z góry dzięki za pomoc ;)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

symeria osiowa, parametr

Post autor: piasek101 »

A jakie zachodzą zależności współrzędnych punktu i jego obrazu w poszczególnych symetriach ?
bienkova
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 12 gru 2012, o 18:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

symeria osiowa, parametr

Post autor: bienkova »

wzgledem OX zmienia sie współrzędna y, względem OY zmienia sie współrzędna x ?

czyli np. w a) x'=x ? kurcze, dalej chyba nie wiem jak zacząć, próbowałam kilka razy, ale za każdym razie wychodziły mi jakieś głupoty...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

symeria osiowa, parametr

Post autor: piasek101 »

1) Zatem to co siedzi w nawiasie przy (x)-sie ma być jedynką bo \(\displaystyle{ x'=1x}\)
ODPOWIEDZ