Witam, potrzebuje pomocy z zadaniem. Rozwiązanie mi się nie zgadza, nie znalazłem takiego także proszę o odpowiedź.
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty:
A=(-2,1) i C=(4,3)
Prosta przechodząca przez dwa punkty.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 kwie 2013, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 1 raz
Prosta przechodząca przez dwa punkty.
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{6}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{2}{6}}\)
i nie wychodzi mi jedna współrzędna A=(-2,1). korzystałem z wzoru y=ax+b
czyli \(\displaystyle{ y=\frac{4}{6}x +\frac{2}{6}}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{2}{6}}\)
i nie wychodzi mi jedna współrzędna A=(-2,1). korzystałem z wzoru y=ax+b
czyli \(\displaystyle{ y=\frac{4}{6}x +\frac{2}{6}}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Prosta przechodząca przez dwa punkty.
Ale ja wiem ile ma wyjść, pokaż dokładnie jak to liczysz bo skoro nie wychodzi to robisz błąd w rachunkach na pewno
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Prosta przechodząca przez dwa punkty.
\(\displaystyle{ A=(-2,1) i C=(4,3) y =ax + b}\)
\(\displaystyle{ 1 = -2a + b}\)
\(\displaystyle{ 3 = 4a + b}\) Odejmując stronami masz
\(\displaystyle{ -2= -6a}\) i z tego mamy, że \(\displaystyle{ a = \frac{2}{6}}\) więc \(\displaystyle{ b = 1 \frac{4}{6}}\)
więc równanie prostej to : \(\displaystyle{ \frac{1}{3}x + 1 \frac{4}{6}}\)
\(\displaystyle{ 1 = -2a + b}\)
\(\displaystyle{ 3 = 4a + b}\) Odejmując stronami masz
\(\displaystyle{ -2= -6a}\) i z tego mamy, że \(\displaystyle{ a = \frac{2}{6}}\) więc \(\displaystyle{ b = 1 \frac{4}{6}}\)
więc równanie prostej to : \(\displaystyle{ \frac{1}{3}x + 1 \frac{4}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 kwie 2013, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 1 raz
Prosta przechodząca przez dwa punkty.
dzięki wielkie . już wiem gdzie robiłem błąd. (takie proste a tak można ugrzęznąć xD)