Punkt najbliżej punktu na prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
angelst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 3 sty 2010, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Punkt najbliżej punktu na prostej

Post autor: angelst »

Na prostej

\(\displaystyle{ l: \frac{x}{1}= \frac{y+7}{2}= \frac{z-3}{-1}}\)
znajdź punkt leżący najbliżej punktu
\(\displaystyle{ A=(3,2,6)}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Punkt najbliżej punktu na prostej

Post autor: Errichto »

Dopiero co wrzuciłaś na forum identyczne zadanie - tylko z innymi liczbami. Sposób rozwiązania ten sam, więc nie ma potrzeby dublować wszystkiego tu.
ODPOWIEDZ