Mam zadanie, z którym nie do końca potrafie sobie poradzić:
Oblicz odległość między prostymi k i l. Wyznacz równanie okręgu o środku leżącym na osi OX stycznego do obu tych prostych.
k: y=x+1, l: y=x-3
Policzyłam już odległość tych prostych od siebie i wynosi ona \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\), zatem promień jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) . Natomiast nie wiem jak wyznaczyć środek okręgu, tzn pierwszą ze współrzędnych bo druga wynosi 0.
Prosze o pomoc.
Odpowiedź : \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} +y^{2}=2}\)
Wyznacz równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 kwie 2013, o 10:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Wyznacz równanie okręgu
Prosta zawierająca punkty równo odległe od obu tych prostych ma wzór \(\displaystyle{ y=x-1}\). Można te policzyć ze wzoru na odległość punktu od prostej albo tak na czuja - ma być w połowie. I pozostaje znaleźć przecięcie tej prostej nowej z osią \(\displaystyle{ OX}\)
Alternatywna metoda:
Zapisz wzór na odległość punktu od prostej - punkt \(\displaystyle{ (x_0,0)}\) ma być w odległości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\) od prostej \(\displaystyle{ k: y=x+1}\). Wyjdą dwa rozwiązania, jedno musisz odrzucić, bo będzie po drugiej stronie prostej.
Alternatywna metoda:
Zapisz wzór na odległość punktu od prostej - punkt \(\displaystyle{ (x_0,0)}\) ma być w odległości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\) od prostej \(\displaystyle{ k: y=x+1}\). Wyjdą dwa rozwiązania, jedno musisz odrzucić, bo będzie po drugiej stronie prostej.