Równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: trzebiec »

Napisać równanie płaszczyzny odcinającen na osiach \(\displaystyle{ Ox}\) i \(\displaystyle{ Oz}\) odcinki \(\displaystyle{ a=-2}\) i \(\displaystyle{ c=1}\) i równoległej do wektora \(\displaystyle{ \vec{a} =(1,-1,2)}\). Mógłby ktoś rozwiązać?

Wyznaczam sobie 2 pkty, z zależności że płaszczyzna przecina 2 osie.
\(\displaystyle{ P _{1} =(-2,0,0)}\)
\(\displaystyle{ P _{2}=(0,0,1)}\)

\(\displaystyle{ \vec{P_{1}P_{2}} =(2,0,1)}\)

następnie obliczam sobie wektor normalny do płaszczyzny \(\displaystyle{ \vec{P_{1}P_{2}} \times \vec{a} =(1,-3-2)}\)

Wychodzi mi \(\displaystyle{ \pi : x -3y-2z+2=0}\), natomiast odp. w zbiorze zadań
\(\displaystyle{ \pi : x +5y+2z-2=0}\).

Która odpowiedź jest prawidłowa? Jeśli nie moja to gdzie błąd?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2013, o 18:19 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: »

Twoje rozwiązanie jest prawidłowe - książkowe by się zgadzało gdyby było \(\displaystyle{ a=2}\).

Q.
ODPOWIEDZ