wyznacz a wykresu funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
wyznacz a wykresu funkcji
Wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \frac{a}{x}}\) przesunięto o wektor \(\displaystyle{ [2,3]}\) otrzymując \(\displaystyle{ g(x)}\). Wykres \(\displaystyle{ g(x)}\) ma dokładnie \(\displaystyle{ 2}\) punkty wspólne z okręgiem: \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 4x-6y + 12=0}\)
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{a}{x-2} + 3}\)
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2} + (y-3) ^{2} = 1\\
S(2,3) r = 1}\)
Teraz nie bardzo wiem co zrobić, bo wstawianie za \(\displaystyle{ y}\) funkcji trochę chyba nie ma sensu(?)
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{a}{x-2} + 3}\)
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2} + (y-3) ^{2} = 1\\
S(2,3) r = 1}\)
Teraz nie bardzo wiem co zrobić, bo wstawianie za \(\displaystyle{ y}\) funkcji trochę chyba nie ma sensu(?)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 12:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wyznacz a wykresu funkcji
Podstawienie \(\displaystyle{ y}\) ma sens, bo otrzymane równanie z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\) da się łatwo sprowadzić do dwukwadratowego (przez pomnożenie stronami przez \(\displaystyle{ (x-2)^2}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
wyznacz a wykresu funkcji
\(\displaystyle{ \left( x-2 \right) ^{2} + \left( \frac{a}{x-2} \right) ^{2} = 1}\)
Jak pomnoże to jak się to skróci? nie bardzo widzę (?)
Jak pomnoże to jak się to skróci? nie bardzo widzę (?)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 12:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wyznacz a wykresu funkcji
Po pomnożeniu stronami mamy \(\displaystyle{ [(x-2)^2]^2+a^2=(x-2)^2}\), tj. \(\displaystyle{ [(x-2)^2]^2-(x-2)^2+a^2=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
wyznacz a wykresu funkcji
Tak też właśnie zrobiłem.
czyli po prostu \(\displaystyle{ 1-4a ^{2} > 0}\) ?
Dalej już wiadomo
czyli po prostu \(\displaystyle{ 1-4a ^{2} > 0}\) ?
Dalej już wiadomo
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wyznacz a wykresu funkcji
Równanie z niewiadomą \(\displaystyle{ t}\) musi mieć jeden pierwiastek dodatni lub dwa pierwiastki różnych znaków. Jednak ze względu na postać równania możliwy jest tylko pierwszy przypadek.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wyznacz a wykresu funkcji
Ten warunek dotyczyłby dwóch pierwiastków różnych znaków. Zauważ jednak, że ten warunek nie zachodzi, gdyż na podstawie wzoru Viete'a mamy \(\displaystyle{ t_1t_2=a^2\ge 0}\).
Możliwy jest zatem tylko przypadek jednego pierwiastka będącego liczbą dodatnią, tj. \(\displaystyle{ \Delta=0}\), czyli \(\displaystyle{ a=-\frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ a=\frac{1}{2}}\) (wtedy \(\displaystyle{ t_0=\frac{1}{2}}\)).
Możliwy jest zatem tylko przypadek jednego pierwiastka będącego liczbą dodatnią, tj. \(\displaystyle{ \Delta=0}\), czyli \(\displaystyle{ a=-\frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ a=\frac{1}{2}}\) (wtedy \(\displaystyle{ t_0=\frac{1}{2}}\)).