wzór prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 2 razy
wzór prostej
Podaj wzór prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ (2;5), (4;8)}\)?? Jeżeli ktoś mógłby wytłumaczyć mi to w zrozumiały sposób byłbym wdzięczny
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2013, o 18:15 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wzór prostej
Ta prosta ma ogólne równanie
\(\displaystyle{ y=ax +b}\)
Podstawiamy to, co jest dane, by dostać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=2a+b \\ 8=4a+b \end{cases}}\)
Rozwiązujemy i dostajemy szukane parametry prostej.
\(\displaystyle{ y=ax +b}\)
Podstawiamy to, co jest dane, by dostać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=2a+b \\ 8=4a+b \end{cases}}\)
Rozwiązujemy i dostajemy szukane parametry prostej.