Witam
Mam problem z następującym zadaniem:
Wyznaczyć sumę dwóch sił, jeśli dane sa ich wartości\(\displaystyle{ F _{1} =15N}\)oraz\(\displaystyle{ F _{2}=25N}\), a kąt zawarty między nimi \(\displaystyle{ \alpha =120 ^{o}}\)
Stworzyłem do tego odpowiedni rysunek:
Wektory przedstawiłem następująco
\(\displaystyle{ F _{1}=12,5}\) \(\displaystyle{ \overline{i}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ 7,5 \sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ \overline{j}}\)
\(\displaystyle{ F _{2}}\) = \(\displaystyle{ 25}\) \(\displaystyle{ \overline{i}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ 0}\) \(\displaystyle{ \overline{j}}\)
Następnie
\(\displaystyle{ \overline{F}=\overline{ F_{1} } + \overline{ F_{2} } = (12,5+25)\overline{i} + (7,5 \sqrt{3})\overline{j}}\)
I tutaj pytanie, czy powyższe rozwiązanie(rysunek wraz z obliczeniami) jest dobrze?
Suma wektorów
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Suma wektorów
Nie. Po pierwsze, w pierwszym wektorze zwrot jest ujemny, dlatego pierwszy składnik powinien być ze znakiem minus. Po drugie, wartości się nie zgadzają (suma kwadratów nie daje modułu o wartości 15). Drugi wektor dobrze.
- lackiluck1
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wola
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 23 razy
Suma wektorów
A więc poprawka:
\(\displaystyle{ F _{1}=-7,5}\) \(\displaystyle{ \overline{i}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ 7,5 \sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ \overline{j}}\)
\(\displaystyle{ F _{2}}\) = \(\displaystyle{ 25}\) \(\displaystyle{ \overline{i}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ 0}\) \(\displaystyle{ \overline{j}}\)
Następnie
\(\displaystyle{ \overline{F}=\overline{ F_{1} } + \overline{ F_{2} } = (-7,5+25)\overline{i} + (7,5 \sqrt{3})\overline{j}}\)
Stąd wartośći siły wypadkowej \(\displaystyle{ F= \sqrt{(17,5)^2 + (7,5 \sqrt{3})^2 } \approx 21,79}\)
W odpowiedziach mam, że F=20N, więc nie wiem co jest grane
\(\displaystyle{ F _{1}=-7,5}\) \(\displaystyle{ \overline{i}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ 7,5 \sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ \overline{j}}\)
\(\displaystyle{ F _{2}}\) = \(\displaystyle{ 25}\) \(\displaystyle{ \overline{i}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ 0}\) \(\displaystyle{ \overline{j}}\)
Następnie
\(\displaystyle{ \overline{F}=\overline{ F_{1} } + \overline{ F_{2} } = (-7,5+25)\overline{i} + (7,5 \sqrt{3})\overline{j}}\)
Stąd wartośći siły wypadkowej \(\displaystyle{ F= \sqrt{(17,5)^2 + (7,5 \sqrt{3})^2 } \approx 21,79}\)
W odpowiedziach mam, że F=20N, więc nie wiem co jest grane