trójkąt ograniczony prostymi (z parametrem)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

trójkąt ograniczony prostymi (z parametrem)

Post autor: Errichto »

Dane są dwie proste o równaniach \(\displaystyle{ y=x-2}\) i \(\displaystyle{ y= \frac{x}{3} +4}\). Znaleźć takie \(\displaystyle{ k}\) by trójkąt ograniczony tymi prostymi oraz prostą o równaniu \(\displaystyle{ y=-x+k}\) miał pole równe \(\displaystyle{ 8}\). Mniejsza o wyniki - pewnie za ładne nie będą, bo wszystkie dane wymyśliłem przed chwilą. Umiem zrobić to zadanie poprzez wyznaczenie punktów przecięć i policzenie pola z iloczynu wektorowego (czy jak się to zwie). Czyli sumuję wyrażenia postaci \(\displaystyle{ \frac 1 2 (x_1y_2-x_2y_1)}\) i ta suma jest równa \(\displaystyle{ \pm 8}\) (2 przypadki, wyjaśnić to można kolejnością rozpatrywanych punktów). Jest to sposób działający tyle że często żmudny.
I teraz moje pytanie - jak to zrobić innym sposobem (krótszym / fajniejszym)? Nieistotne są wyliczenia dla powyższych danych, metody tylko potrzebuję szybszej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąt ograniczony prostymi (z parametrem)

Post autor: piasek101 »

Właśnie od danych może zależeć sposób.

Jeśli są takie, że wierzchołki mają całkowite współrzędne (nawet z parametrem) to otaczanie trójkąta prostokątem powinno dać szybki sposób.

Gdy znamy (ładny kąt) między danymi - znowu pole z sinusem (nie mówiąc o kącie prostym).
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

trójkąt ograniczony prostymi (z parametrem)

Post autor: Errichto »

Pole prostokąta z odjętymi polami trójkątów to zupełnie to samo co ta suma iloczynów wektorowych (nawet prostokąt to minimalnie bardziej skomplikowane liczenie). Kąt fajna rzecz, tylko za często się ładny nie trafi..
Ale dzięki i gdyby ktoś miał więcej pomysłów - zachęcam do podzielenia się nimi.
ODPOWIEDZ