punkty kwadratu-wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

punkty kwadratu-wektory

Post autor: naznaczony »

witam mam do zrobienia następujące zadanie:
"Dane są punkty \(\displaystyle{ A(-3,2)}\) oraz \(\displaystyle{ C(2,-5)}\), wiadomo że punkty te są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu.
Podaj współrzędne pozostałych wierzchołków oraz podaj równanie okręgu wpisanego oraz wpisanego na/w tym kwadracie"
zadanie mógłbym zrobić "standardowo"(tak jak karzą w szkole), ale chcę je spróbować zrobić za pomocą wektorów, mam wrażenie że szybciej by było.
Więc na początku :
\(\displaystyle{ \vec{AC}=[5,-7]}\)
sukces tutaj nie wiem co zrobić x)
tzn. zastanawiam się czy poprawie byłoby gdybym wyznaczył równanie prostej AB, a potem wektor prostopadły do tego, ale jak potem podać pozostałe wierzchołki ?
mógłby mnie ktoś na kierować?
//w miarę łopatologicznie, niestety pewni ludzie uznali, że nie są potrzebne nam w życiu wektory i nie ma ich w "podstawie programowej"
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

punkty kwadratu-wektory

Post autor: lesmate »

naznaczony pisze:w
zadanie mógłbym zrobić "standardowo"(tak jak karzą w szkole),
a to znaczy jak?
naznaczony pisze: ale chcę je spróbować zrobić za pomocą wektorów, mam wrażenie że szybciej by było.
a ja nie jestem pewien czy to najprostsza droga
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

punkty kwadratu-wektory

Post autor: naznaczony »

To znaczy, wyznaczyć równanie prostej, odległość między punktami, potem środek odcinka. prostą prostopadłą do wcześniej wyznaczonej prostej AC. Potem wyznaczyłbym połowe odległości przekątnej, następnie ze wzoru na odległość dwóch punktów od siebie wyznaczyłbym współrzędne poszukiwanych wierzchołków.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

punkty kwadratu-wektory

Post autor: yorgin »

Wektor \(\displaystyle{ \vec{AS}=\frac{1}{2}\vec{AC}}\) to "połowa przekątnej".

Środek kwadratu, jednocześnie środek okręgu i punkt przecięcia przekątnych to \(\displaystyle{ \vec{0A}+\vec{AS}}\)

Wektor prostopadły do \(\displaystyle{ \vec{AC}}\) to dowolny wektor \(\displaystyle{ K=[a,b]}\) taki, że \(\displaystyle{ a\cdot 5+ b\cdot (-7)=0}\) (warunek na prostopadłość wektorów).

Teraz trzeba ten dowolny wektor przerobić na wektor o długości równej połowie przekątnej. A i dalej to wystarczy ten wektor dodać i odjąć od wektora położenia środka okręgu, by znaleźć pozostałe wierzchołki.

Równanie okręgu łatwo wyznaczyć, skoro mamy środek i promień.
ODPOWIEDZ