Witam.
Mam zadanie ,ktorego nie umiem zrobic do końca.
1.Okrąg \(\displaystyle{ C_{1}}\) ma środek\(\displaystyle{ = S( 2,\ 0)}\) ,zaś promień \(\displaystyle{ = 2}\).
Drugi okrąg ma środek \(\displaystyle{ = S(2, \ -2)}\) a promień równy jest długosci średnicy okręgu \(\displaystyle{ C_{1}}\) .
Okrąg \(\displaystyle{ C_{2}}\) przecina oś \(\displaystyle{ X}\) w punktach \(\displaystyle{ AB}\).
a. Pokaż, że odcinek \(\displaystyle{ AB}\) ma mniejszą średnice od \(\displaystyle{ C_{2}}\).
b. Narysuj oba okręgi w układzie współrzędnych i napisz rownanie wspólnej stycznej do \(\displaystyle{ C_{1}}\) i \(\displaystyle{ C_{2}}\).
Narysowałam ,ale nie umiem wykonac poleceń z punktów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Dziękuję
Rownanie okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Walbrzych
- Podziękował: 13 razy
Rownanie okregu
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, o 15:58 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 25 gru 2012, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie okregu
a) równanie drugiego okręgu \(\displaystyle{ \left( x - 2 \right) ^2 + \left( y + 2 \right) ^2 = 16}\)
jeśli przecina oś odciętych w jakimś punkcie to ma on niewątpliwie współrzędne \(\displaystyle{ \left( x, 0 \right)}\). należy wyznaczyć współrzedne tych punktów poprzez podstawienie do równania okręgu \(\displaystyle{ y = 0}\). następnie wystarczy policzyć \(\displaystyle{ |AB|}\) z ogólnie znanego wzoru.
jeśli przecina oś odciętych w jakimś punkcie to ma on niewątpliwie współrzędne \(\displaystyle{ \left( x, 0 \right)}\). należy wyznaczyć współrzedne tych punktów poprzez podstawienie do równania okręgu \(\displaystyle{ y = 0}\). następnie wystarczy policzyć \(\displaystyle{ |AB|}\) z ogólnie znanego wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Walbrzych
- Podziękował: 13 razy
Rownanie okregu
Witam,dziekuje - otrzymalam odpowioedz na zadanie,ale jesli moge prosic o bardziej szczegolowe wyliczenie. Okregi sie przecinaja ,ale nie wiem jak napisac rownanie stycznej...To wydaje sie banalnie proste dla madrej glowy...niestety do matematyki takiej nie mam
Dziekuje
Dziekuje