Dane mamy wektory \(\displaystyle{ \vec{u}, \vec{v}, \vec{w}}\) o długościach \(\displaystyle{ \vec{u}=1, \vec{v}= \sqrt{2}, \vec{w}= \sqrt{3}}\), oraz kąty \(\displaystyle{ ( \vec{u}, \vec{v})=30, ( \vec{u}, \vec{w})=60, ( \vec{v}, \vec{w})=90}\)
Olbicz \(\displaystyle{ (\vec{u} \cdot \vec{w}) \cdot \vec{v}}\).
Zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ \vec{u} \cdot \vec{w}=1 \cdot \sqrt{3} \cdot \frac{1}{2}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Wynik ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot \vec{v}}\)
Prosiłbym o wytłumaczenie, dlaczego wyszedł taki wynik.
Iloczyn skalarny wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
Iloczyn skalarny wektorów
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, o 10:00 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.