Środek S okręgu \(\displaystyle{ o: x ^{2} +y ^{2} +2x - 8y = 0}\) ma współrzędne ?
W jaki sposób to rozwiązać ?
Środek okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Środek okręgu
Przekształcasz to równanie do innej postaci.
To będzie:
\(\displaystyle{ \left( x+1\right) ^{2}+ \left( y-4\right) ^{2}= 17}\)
To będzie:
\(\displaystyle{ \left( x+1\right) ^{2}+ \left( y-4\right) ^{2}= 17}\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2013, o 16:52 przez Kacper20, łącznie zmieniany 1 raz.