Odcinek o końcach \(\displaystyle{ A(-1,-3), B(5,3)}\) jest średnicą okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ S}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\). Okrąg ten przecina ujemną półoś \(\displaystyle{ OX}\) w punkcie \(\displaystyle{ C}\).
Podaj współrzędne punktu \(\displaystyle{ C}\).
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak robić zadania tego typu.
Współrzędne punktu C
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Współrzędne punktu C
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, o 09:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Współrzędne punktu C
Jeśli przecina on jakąkolwiek oś to wtedy druga współrzędna jest równa 0.
W tym wypadku \(\displaystyle{ y=0}\). Wstaw do równania okręgu, będziesz miał dwa rozwiązania(równanie kwadratowe), wybierasz ujemne.
W tym wypadku \(\displaystyle{ y=0}\). Wstaw do równania okręgu, będziesz miał dwa rozwiązania(równanie kwadratowe), wybierasz ujemne.
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Współrzędne punktu C
I tak nie kumam
Mam te 2 punkty podstawić do wzoru y=ax+b policzyć 2 "funkcje liniowe"
Potem sprawdzić czy odcinek przecina oś.
Jeżeli przecina to podstawiam do równania okręgu te 2 punkty ?
Mam te 2 punkty podstawić do wzoru y=ax+b policzyć 2 "funkcje liniowe"
Potem sprawdzić czy odcinek przecina oś.
Jeżeli przecina to podstawiam do równania okręgu te 2 punkty ?
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Współrzędne punktu C
Nie...
Jeśli punkt przecina oś X, to jego współrzędne są w postaci \(\displaystyle{ \left(x;0 \right)}\)
Piszesz równanie okręgu(masz już środek i promień, nie powinno być problemu).
Za \(\displaystyle{ y}\) w równaniu okręgu wstawiasz 0 i doliczasz \(\displaystyle{ x}\).
Robisz tak, bo wiesz, że punkt spełnia równanie okręgu(leży na nim).
Jeśli punkt przecina oś X, to jego współrzędne są w postaci \(\displaystyle{ \left(x;0 \right)}\)
Piszesz równanie okręgu(masz już środek i promień, nie powinno być problemu).
Za \(\displaystyle{ y}\) w równaniu okręgu wstawiasz 0 i doliczasz \(\displaystyle{ x}\).
Robisz tak, bo wiesz, że punkt spełnia równanie okręgu(leży na nim).