Równanie do rozważenia w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 3 maja 2010, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie do rozważenia w układzie współrzędnych

Post autor: krystian1863 »

\(\displaystyle{ x-|x|=y+|y|}\) Rozwiązaniem jest zbiór punktów i należy go zaznaczyć w układzie współrzędnych. Moja odpowiedź to cała 4 ćw, dodatnia półoś X i ujemna półoś Y oraz prosta x=y w II ćw. W odpowiedziach jest, że tylko 4 ćw. ? Jakie jest rozwiązanie? Pozdrawiam.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie do rozważenia w układzie współrzędnych

Post autor: octahedron »

Rozwiązaniem jest IV ćwiartka z ograniczającymi ją półosiami. Może autor miał na myśli, że półosie należą do ćwiartki? Natomiast prosta \(\displaystyle{ y=x}\) nie jest rozwiązaniem, bo dostajemy ją dla przypadku \(\displaystyle{ x\le 0,\,y\ge 0}\), zatem tylko punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) mieści się w tym zakresie.
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 3 maja 2010, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie do rozważenia w układzie współrzędnych

Post autor: krystian1863 »

No faktycznie nie dopatrzyłem z tą półprostą z II ćw. A tamte półosie właśnie są zawarte tak jak napisałeś. Dziękuję.
ODPOWIEDZ