odległość punktu od prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
stanley12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

odległość punktu od prostej

Post autor: stanley12 »

Chce obliczyć odległość punku \(\displaystyle{ (x,sinx)}\) od prostej \(\displaystyle{ y=4}\).

\(\displaystyle{ d=\frac{|0 \cdot x+sinx-4|}{ \sqrt{1} }=|sinx-4|}\)

czy to jest okej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

odległość punktu od prostej

Post autor: piasek101 »

tak
stanley12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

odległość punktu od prostej

Post autor: stanley12 »

Niech \(\displaystyle{ p(x)}\) oznacza pole trójkąta o wierzchołkach w punktach \(\displaystyle{ (0,-2), (4,-2) i (x, sin x)}\), gdzie \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ R}\). Wyznacz wzór funkcji \(\displaystyle{ p}\).

podstawa wynosi \(\displaystyle{ 4}\). Obliczam Odległość punktu \(\displaystyle{ (x,sinx)}\) od prostej \(\displaystyle{ y=5}\), ale odpowiedź jest inna. To jest zła metoda?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

odległość punktu od prostej

Post autor: piasek101 »

Licz od prostej (-2).

112922.htm
ODPOWIEDZ