Napisz równanie prostej równoległej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Cranniet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 lut 2011, o 17:13
Płeć: Kobieta

Napisz równanie prostej równoległej

Post autor: Cranniet »

Właśnie robię sobie powtórkę do kartkówki z geo. analitycznej i utknęłam w dwóch podpunktach, w zadaniu o treści:

Napisz równanie prostej równoległej do prostej k i przechodzącej przez pkt P, jeśli:
a) k: x=2 , P=(-4;5),
b) k: y=-5 , P=(-4;5)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Napisz równanie prostej równoległej

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ a)\,l:\,x=-4\\\\b)\,l:\,y=5}\)
Cranniet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 10 lut 2011, o 17:13
Płeć: Kobieta

Napisz równanie prostej równoległej

Post autor: Cranniet »

octahedron pisze:\(\displaystyle{ a)\,l:\,x=-4\\\\b)\,l:\,y=5}\)
O kurczę Dziękuję!
Tak, dla pewności: gdybym miała k: x=-3 i Punkt=(2,-5) to wtedy l:x=2, tak?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Napisz równanie prostej równoległej

Post autor: cosinus90 »

Tak.
ODPOWIEDZ