Witam,
Czy ktoś wie jak rozwiązać to zadanie? Jak powinien wyglądać prawidłowy rysunek?
Zadanie: Dany jest trójkąt o wierzchołkach: \(\displaystyle{ A=(-3,0), B=(2,3), C=(-2,6)}\). Poprowadzono prostą przecinającą boku \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\) takich, że: \(\displaystyle{ |AD|:|DC|=|BE|:|EC|=1:2}\).
a) Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ DE}\).
b) Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ DEC}\).
Z góry bardzo dziękuję, jeśli znajdzie ktoś czas na rozwiązanie...
trójkąt w układzie współrzędnych
trójkąt w układzie współrzędnych
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 10:11 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Wszystkie wyrażenia matematyczne warto umieszczać w środowisku LaTeX-a.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Wszystkie wyrażenia matematyczne warto umieszczać w środowisku LaTeX-a.