Rotacja kwadratu z określonym układem współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
laewqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Rotacja kwadratu z określonym układem współrzędnych

Post autor: laewqq »

Do obrotu kwadratu w układzie kartezjańskim używam takiej konstrukcji:
\(\displaystyle{ x = \left( x- x_{0} \right) \cos\left( \phi\right)- \left( y- y_{0} \right)\sin\left( \phi\right)+ x_{0}}\)
\(\displaystyle{ y = \left( x- x_{0} \right) \sin\left( \phi\right)- \left( y- y_{0} \right)\cos\left( \phi\right)+ y_{0}}\)

Działa to bardzo dobrze, ale musze przenieść te zależności do takiego układu w którym początek czyli punkt \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\) będzie znajdował się w lewym górnym rogu.



Niestety nie wiem jak tego dokonać.
ODPOWIEDZ