Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bobobob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 32 razy

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: bobobob »

Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A = \left( 3 ; 1\right)}\) i odległej od początku układu współrzędnych o \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)
szw1710

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ y=a(x-3)+1}\). Zapisz to w postaci ogólnej i zastosuj wzór na odległość punktu od prostej. Punktu \(\displaystyle{ (0,0)}\). Wyznaczysz w ten sposób \(\displaystyle{ a}\).
bobobob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 32 razy

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: bobobob »

Okej tylko skąd ten wzór?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: cosinus90 »

Na odległość punktu od prostej? Powinieneś mieć na lekcji.
szw1710

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: szw1710 »

Masz Google? Taki szczyt lenistwa jest porażający niestety.
bobobob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 32 razy

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: bobobob »

Na odległość od prostej znam wzór, chodzi mi o ten: \(\displaystyle{ y = a \left( x - 3\right) + 1}\)
szw1710

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: szw1710 »

No to przepraszam za komentarz. To równanie pęku prostych przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ (3,1)}\). Czy ten punkt je spełnia?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie przechodzące przez punkt i odległe od układu

Post autor: cosinus90 »

Z równania kierunkowego prostej :
\(\displaystyle{ y = a(x-x_{p}) + y_{p}}\)
ODPOWIEDZ