Znajdź zbiór środków wszystkich okręgów przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ P=(3, 2)}\) i stycznych do osi \(\displaystyle{ Ox}\).
Intuicja mi podpowada, że środki tych okręgów muszą leżeć na paraboli, jednak pojęcia nie mam dlaczego tak to miałoby się dziać i jak to udowodnić. Proszę o pomoc.
Zbiór okręgów przechodzących przez punkt
- S_Olewniczak
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 7 mar 2009, o 13:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 31 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Zbiór okręgów przechodzących przez punkt
Niech \(\displaystyle{ (a,b)}\) będą współrzędnymi środka dowolnego okręgu przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ P}\) i stycznego do osi \(\displaystyle{ OX}\).
Ponieważ okrąg ten jest styczny do osi \(\displaystyle{ OX}\), to jego promień ma długość \(\displaystyle{ |b|}\) (tak naprawdę \(\displaystyle{ b}\), ale nie będzie to potrzebne w dalszych rozważaniach).
Zatem równanie okręgu jest postaci \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=b^2}\).
Co więcej okrąg przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P}\), więc mamy
Ponieważ okrąg ten jest styczny do osi \(\displaystyle{ OX}\), to jego promień ma długość \(\displaystyle{ |b|}\) (tak naprawdę \(\displaystyle{ b}\), ale nie będzie to potrzebne w dalszych rozważaniach).
Zatem równanie okręgu jest postaci \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=b^2}\).
Co więcej okrąg przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P}\), więc mamy
\(\displaystyle{ (3-a)^2+(2-b)^2=b^2}\).
Z otrzymanej zależności wyznacz \(\displaystyle{ b}\) jako funkcję zmiennej \(\displaystyle{ a}\).