Wyznacz parametr a dla którego prosta jest styczna do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bobobob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 32 razy

Wyznacz parametr a dla którego prosta jest styczna do okręgu

Post autor: bobobob »

Wyznacz parametr a, dla którego dana prosta jest styczna do okręgu określonego równaniem:
\(\displaystyle{ x ^{2} + 4x + y ^{2} - 6y + 4 = 0}\)
a)\(\displaystyle{ x + y + a = 0}\)
b)\(\displaystyle{ 2x - y + a = 0}\)

Wstawiłem do przykładu a podstawione x i wyszła mi delta z delty 336 także nie wiem co z tym zrobić
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 344
Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nisko
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Wyznacz parametr a dla którego prosta jest styczna do okręgu

Post autor: Kacper20 »

Aby prosta była styczna do okręgu musi mieć z nim jeden punkt wspólny. Czyli delta jest równa 0(jeden pierwiastek).
Lub ewentualnie:
liczysz promien okręgu oraz jego środek.
Wtedy podstawiasz do wzoru na odległość punktu(środka) od prostej. Odległość ta jest równa promieniowi.
ODPOWIEDZ