\(\displaystyle{ x-2y+mz-3=0, 4x+my-2=0}\) Dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) jest prostopadłe?
Od czego tu zacząć, mnożyć to wektorowo?
Mógłby ktoś to opracować i wyjaśnić?
warunek Prostopadłości
warunek Prostopadłości
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, o 15:43 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
warunek Prostopadłości
Dwie płaszczyzny są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy ich wektory normalne są prostopadłe. Skorzystaj z iloczynu skalarnego.
warunek Prostopadłości
No dobra czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 1+(-2) \cdot m=0, m=2}\) ?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, o 16:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.