Obraz w jednokładności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kubajunior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Obraz w jednokładności

Post autor: kubajunior »

Witam!
Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\), którego obrazem w jednokładności o środku \(\displaystyle{ S=(-1;4)}\) i skali \(\displaystyle{ k=3}\) jest punkt \(\displaystyle{ P'=(5,3)}\).

Wyszło mi \(\displaystyle{ P=(1, \frac{11}{3} )}\) a odpowiedź jest inna i nie wiem czy dobrze czy gdzieś nie popełniłem błędu?

Robiłem tak:
\(\displaystyle{ J \frac{k=3}{S=(-1; 4)} = \begin{cases} x'=3x+2 \\ y'=3y-8 \end{cases}}\) a po podstawieniu wyszedł mi powyższy wynik.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Obraz w jednokładności

Post autor: piasek101 »

Masz ok.

Trzeba było narysować i zobaczyć, że pasuje.
ODPOWIEDZ