Okrąg i jego równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Okrąg i jego równanie
Witam!
Nie wiem jakie równanie, jakie założenia powinienem poczynić aby wyszedł mi wynik:
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie:
\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} +2mx+4my+5=0}\)
przedstawia okrąg?
Nie wiem jakie równanie, jakie założenia powinienem poczynić aby wyszedł mi wynik:
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie:
\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} +2mx+4my+5=0}\)
przedstawia okrąg?
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Okrąg i jego równanie
dobra mam równanie:
\(\displaystyle{ 5m ^{2} =5}\) tylko dlaczego muszę wziąć wartości które są dodatnie z tego?
\(\displaystyle{ 5m ^{2} =5}\) tylko dlaczego muszę wziąć wartości które są dodatnie z tego?
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Okrąg i jego równanie
Porównałem to co zostało z nawiasów z \(\displaystyle{ 5}\) która jest w podanym równaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Okrąg i jego równanie
Wszystko ok, ale po rozwinięciu równania: \(\displaystyle{ (x+m) ^{2} +(y+2m) ^{2}}\) dostaję to równanie wyjściowe z parametrem, a dodatkowo zostaje \(\displaystyle{ 5m ^{2}}\) a nie ma w nim \(\displaystyle{ 5}\) więc porównałem to do 5 stąd moje rozwiązanie. Nie bardzo rozumiem, gdzie robię błąd w tym rozumowaniu ; /
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Okrąg i jego równanie
to jest rozwinięcie tego równania okręgu: \(\displaystyle{ (x+m) ^{2} +(y+2m) ^{2}}\) a to co z tego wyszło przyrównywałem do lewej strony tego wyjsciowego rówania.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Okrąg i jego równanie
Kawa na ławę...
\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} +2mx+4my+5=0\\
\\
(x+m)^2+(y+2m)^2+5-5m^2=0\\
\\
(x+m)^2+(y+2m)^2=5m^2-5\\
\Rightarrow\\
5m^2-5>0}\)
Czy to takie trudne?
\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} +2mx+4my+5=0\\
\\
(x+m)^2+(y+2m)^2+5-5m^2=0\\
\\
(x+m)^2+(y+2m)^2=5m^2-5\\
\Rightarrow\\
5m^2-5>0}\)
Czy to takie trudne?