Witam.
Zadania są łatwe ale dzisiaj nie mam głowy do matmy.
Zad. 1
W jaki sposób można rozciąć graniastosłup prosty, aby otrzymać dwa graniastosłupy proste?
Odpowiedź powinno się pokazać również na rysunku.
Zad. 2
Ściany boczne graniastpsłupa prawidłowego są kwadratami o boku 2 cm. Oblicz sumę długości krawędzi tego graniastosłupa, jeżeli jego podstawą jest:
a) trójkąt,
b) siedmiokąt,
c) dziesięciokąt.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
2 zad. GRANIASTOSŁUPY!
- leeemonka2
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 8 razy
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
2 zad. GRANIASTOSŁUPY!
Ad.2
k-suma krawedzi
a)
W podstawach mamy trojkaty równoboczne więc razem (3*2)==>6 krawedzi i jeszcze 3 boczne razem 9 krawedzi. Każda krawędz ma dł 2cm:
k=9*2
k=18cm
b)
To samo tylko z siedmiokatem:
2*7+7=21 krawedzi
k=21*2=42cm
c)
2*10+10=30
k=30*2=60cm
k-suma krawedzi
a)
W podstawach mamy trojkaty równoboczne więc razem (3*2)==>6 krawedzi i jeszcze 3 boczne razem 9 krawedzi. Każda krawędz ma dł 2cm:
k=9*2
k=18cm
b)
To samo tylko z siedmiokatem:
2*7+7=21 krawedzi
k=21*2=42cm
c)
2*10+10=30
k=30*2=60cm