Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Witam,
Mam problem z 2ma zadaniami z Geometrii Analitycznej, jutro mam z tych zadań sprawdzian
więc proszę o pomoc.
zad1. Wyznacz na osi "x" taki punkt "P", aby jego odległość od punktu "R" wynosiła √5.
R=(4, 2)
zad2. Wyznacz na osi "y" punkt "P" równoległy do punktów: A=(-3, 1) B=(2, 4).
Oblicz pole trójkąta ABP.
Mam problem z 2ma zadaniami z Geometrii Analitycznej, jutro mam z tych zadań sprawdzian
więc proszę o pomoc.
zad1. Wyznacz na osi "x" taki punkt "P", aby jego odległość od punktu "R" wynosiła √5.
R=(4, 2)
zad2. Wyznacz na osi "y" punkt "P" równoległy do punktów: A=(-3, 1) B=(2, 4).
Oblicz pole trójkąta ABP.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Zad.1 Punkt P musi byc postaci P=(x,0). W rozwiazaniu trzeba skorzystac ze wzoru na odleglosc punktow na plaszczyznie.
Zad.2 Co oznacza okreslenie punkt rownolegly do punktow A i B, bo jeszcze sie z czyms takim nie spotkalam
Zad.2 Co oznacza okreslenie punkt rownolegly do punktow A i B, bo jeszcze sie z czyms takim nie spotkalam
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Myślę, że w zad2 punkt "P" ma być równoległy do prostej AB, a nie do punktów.
A mogłabyś napisać na forum ten wzór, który mam zastosować w zad1 ?
A mogłabyś napisać na forum ten wzór, który mam zastosować w zad1 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Ale punkt nie moze byc rownoległy do prostej. A sprobuj znalezc tamten wzor w tablicach, bo mam problemy z klawiatura i nie dam rady napisac.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Ok, poszukam tego wzoru, tylko nie wiem czy będe umiał z niego skorzystać.
zad2.Wyznacz na osi "y" punkt "P" równoległy do prostej AB gdzie A=(-3, 1)
B=(2, 4). Oblicz pole trójkąta ABP.
W tym zadaniu trzeba chyba połączyć punkt A z punktem B w ukł. współrzędnych
i to jest chyba ta prosta do której ma być równoległy punkt (prosta) P
zad2.Wyznacz na osi "y" punkt "P" równoległy do prostej AB gdzie A=(-3, 1)
B=(2, 4). Oblicz pole trójkąta ABP.
W tym zadaniu trzeba chyba połączyć punkt A z punktem B w ukł. współrzędnych
i to jest chyba ta prosta do której ma być równoległy punkt (prosta) P
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Moga byc proste rownolegle, odcinki rownolegle, ale nie ma czegos takiego jak punkt rownolegly. Moze chodzi o punkt rownoodległy od punktow A i B?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Nie mam pojęcia.
Przepisałem zadanie słowo w słowo tak jak było w jakiejś książce z matmy,
ale oczywiście mogłem sie pomylić.
Możliwe, że chodzi o punkt równoodległy. Jeśli o to chodzi, to umiesz rozwiązać to zadanie?
Jak możesz to napisz mi całe obliczenia to tego zadania, wraz ze wzorami, których używasz.
Z góry dzięki
Przepisałem zadanie słowo w słowo tak jak było w jakiejś książce z matmy,
ale oczywiście mogłem sie pomylić.
Możliwe, że chodzi o punkt równoodległy. Jeśli o to chodzi, to umiesz rozwiązać to zadanie?
Jak możesz to napisz mi całe obliczenia to tego zadania, wraz ze wzorami, których używasz.
Z góry dzięki
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
zad 1
\(\displaystyle{ P(x,0)}\)
\(\displaystyle{ R(4,2)}\)
\(\displaystyle{ |RP|=\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ (x-4)^2+2^2=5}\)
no i do rozwiazania rownanko kwadratowe
\(\displaystyle{ P(x,0)}\)
\(\displaystyle{ R(4,2)}\)
\(\displaystyle{ |RP|=\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ (x-4)^2+2^2=5}\)
no i do rozwiazania rownanko kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Ja nie znam tych wzorów.
A dałabyś rade napisać te wszystkie obliczenia na przykład w
Microsoft Word, albo w WordPadzi'e i potem posłać mi na maila?
To jest dla mnie ważne, bo jutro mam z tego spr. a wogule tego nie rozumie
Jak tak to: marcin11221@wp.pl
A dałabyś rade napisać te wszystkie obliczenia na przykład w
Microsoft Word, albo w WordPadzi'e i potem posłać mi na maila?
To jest dla mnie ważne, bo jutro mam z tego spr. a wogule tego nie rozumie
Jak tak to: marcin11221@wp.pl
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
skorzystalam z takiego wzoru \(\displaystyle{ A(x,y)}\) \(\displaystyle{ B(x_{2},y_{2})}\)
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x-x_{2})^2+(y-y_{2})^2}\)
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x-x_{2})^2+(y-y_{2})^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: śląsk
Geometria Analityczna - problem z 2-ma zadaniami
Wielkie dzięki za pomoc w rozwiązaniu zadań.
Na pewno pomogło mi to w pewnym stopniu na dzisiejszym sprawdzianie
Jeszcze raz wielkie thx for all
Na pewno pomogło mi to w pewnym stopniu na dzisiejszym sprawdzianie
Jeszcze raz wielkie thx for all