zbiór punktów spełniających nierówność - sprawdzenie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

zbiór punktów spełniających nierówność - sprawdzenie

Post autor: unn4m3nd »

Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają nierówność: \(\displaystyle{ |x-2|+2|y| \le 5}\).

Rozpisałem to na 4 przypadki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge 2\\
y \ge 0\\
x-2+2y \le 5\end{cases} \vee
\begin{cases} x < 2\\
y < 0\\
-x+2-2y \le 5\end{cases} \vee
\begin{cases} x \ge 2\\
y < 0\\
x-2-2y \le 5\end{cases} \vee
\begin{cases} x < 2\\
y \ge 0\\
-x+2+2y \le 5\end{cases}}\)


i wyszedł mi taki wykres:

natomiast w odpowiedziach jest coś takiego:

Teraz rodzi się pytanie, czy to ja mam gdzieś błąd czy to błąd w odpowiedziach?
Proszę o pomoc.
Pozdr.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zbiór punktów spełniających nierówność - sprawdzenie

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://www.wolframalpha.com/input/?i=|x-2|%2B2|y|+le+5
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

zbiór punktów spełniających nierówność - sprawdzenie

Post autor: unn4m3nd »

czyli że co? bo też tam sprawdzałem ale nic z tego wykresu nie widać bo jest jakiś dziwny...
mam źle czy w książce jest źle?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zbiór punktów spełniających nierówność - sprawdzenie

Post autor: anna_ »

Błąd w książce. Masz dobre rozwiązanie.
ODPOWIEDZ