Z początku układu współrzędnych poprowadzono cięciwy okręgu \(\displaystyle{ x^{2} +y^{2} =2x}\). Wyznaczyć równanie zbioru wszystkich środków tych cięciw.
Zadanie wydaje się dość proste, aczkolwiek żadne podstawienia mi nie wychodzą. Mógłby ktoś zamieścić pełne rozwiązanie tego zadania?
Wiem, że ma wyjść \(\displaystyle{ x = x^{2} + y ^{2}}\).
Równanie zbioru punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie zbioru punktów
Analitycznie można zrobić to tak: prosta zawierająca cięciwę to \(\displaystyle{ y=tx}\) dla pewnego \(\displaystyle{ t}\) rzeczywistego. Łatwo stąd wyznaczyć wszystko zależnie od \(\displaystyle{ t}\) - końce cięciwy to \(\displaystyle{ (0,0)}\) i \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{1+t^2}, \frac{2t}{1+t^2}\right)}\), a zatem środek cięciwy to \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{1+t^2}, \frac{t}{1+t^2}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ t}\) może być dowolną liczbą rzeczywistą. Przy odrobinie gimnastyki można sprawdzić, że to przedstawienie parametryczne istotnie wyznacza nam okrąg \(\displaystyle{ x^2+y^2=x}\).
Efektowniejsze jest jednak rozwiązanie geometryczne: jednokładność o środku w \(\displaystyle{ (0,0)}\) i skali \(\displaystyle{ k=\frac 12}\) przekształca nam koniec każdej żądanej cięciwy na środek takiej cięciwy. Tak więc zbiór końców cięciw ta jednokładność przekształca na zbiór środków cięciw. Ponieważ zbiorem końców cięciw jest wyjściowy okrąg (o środku \(\displaystyle{ (1,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\)), to zbiorem środków cięciw jest ten okrąg po przekształceniu przez jednokładność (czyli o środku w \(\displaystyle{ \left( \frac 12,0 \right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \frac 12}\)).
Q.
Efektowniejsze jest jednak rozwiązanie geometryczne: jednokładność o środku w \(\displaystyle{ (0,0)}\) i skali \(\displaystyle{ k=\frac 12}\) przekształca nam koniec każdej żądanej cięciwy na środek takiej cięciwy. Tak więc zbiór końców cięciw ta jednokładność przekształca na zbiór środków cięciw. Ponieważ zbiorem końców cięciw jest wyjściowy okrąg (o środku \(\displaystyle{ (1,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\)), to zbiorem środków cięciw jest ten okrąg po przekształceniu przez jednokładność (czyli o środku w \(\displaystyle{ \left( \frac 12,0 \right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \frac 12}\)).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Równanie zbioru punktów
Skąd wzięło się \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{1+t^2}, \frac{2t}{1+t^2}\right)}\)?
Albo ok, już wiem . 1 minutka rachunkowania i rozumiem skąd się to wzięło .
Dzięki wielkie za pomoc.
Swoją drogą, czy rozwiązanie na 'pomyślenie', tj. od razu wypisanie równania (można to bardzo łatwo zauważyć) i podanie krótkiego uzasadnienia byłoby poprawne?
Albo ok, już wiem . 1 minutka rachunkowania i rozumiem skąd się to wzięło .
Dzięki wielkie za pomoc.
Swoją drogą, czy rozwiązanie na 'pomyślenie', tj. od razu wypisanie równania (można to bardzo łatwo zauważyć) i podanie krótkiego uzasadnienia byłoby poprawne?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, o 18:06 przez goovie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie zbioru punktów
Z rozwiązania (przy ustalonym parametrze \(\displaystyle{ t}\)) układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2+y^2=2x\\ y=tx\end{cases}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2+y^2=2x\\ y=tx\end{cases}}\)
Q.