Prosta \(\displaystyle{ k}\) jest styczną do wykresu funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=-x^2+2x}\)
w punkcie \(\displaystyle{ A}\) i jest prostopadła do stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f}\) poprowadzonej w punkcie \(\displaystyle{ B=(0,0)}\). Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ k}\).
dzieki za pomoc
pozdrawiam
równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
równanie prostej
najpierw wyznacz sobie styczna do wykresu funkcji f poprowadzoną w punkcie B, wówczas już łatwo wyznaczysz szukaną styczną do wykresu funkcji f prostopadłą do wcześniej wyznaczonej stycznej.
W razie jakby Ci coś nie wychodziło pytaj
W razie jakby Ci coś nie wychodziło pytaj
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
równanie prostej
Równanei stycznej do wykresu funkcji w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\) :
\(\displaystyle{ y=f'(x_{o})(x-x_{0})+f(x_{0})}\)
czyli jeśli policzysz pochodną to mając punkt B , będziesz mogła policzyć \(\displaystyle{ f'(x_{0})}\)
\(\displaystyle{ y=f'(x_{o})(x-x_{0})+f(x_{0})}\)
czyli jeśli policzysz pochodną to mając punkt B , będziesz mogła policzyć \(\displaystyle{ f'(x_{0})}\)