Odległość punktu od prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aggie_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 sty 2012, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów

Odległość punktu od prostej

Post autor: aggie_ »

Oblicz odległość punktu P od podanej prostej.

a) \(\displaystyle{ P=(3,5), y=-2}\)
b) \(\displaystyle{ P=(-1,-3), x=-9}\)
c) \(\displaystyle{ P=(-2,1), 3x-y+3=0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Odległość punktu od prostej

Post autor: anna_ »

Wzorek znamy?
aggie_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 sty 2012, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów

Odległość punktu od prostej

Post autor: aggie_ »

No właśnie słyszałam, że mogę do tego użyć jakiegoś wzoru, ale chyba go nie kojarzę.
Pomożesz?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Odległość punktu od prostej

Post autor: Dilectus »

Przez punkt P prowadzisz prostą prostopadłą do danej i rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} dana \ prosta \\ prosta \ przech. \ przez \ p-kt \ P \ i \ prostopadla \ do \ danej \end{cases}}\)

Otrzymujesz punkt Q przecięcia tych prostych. Długość odcinka |PQ| jest odległością punktu P od danej prostej.

Podpowiedź
Prosta prostopadła do prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) ma współczynnik kierunkowy równy \(\displaystyle{ - \frac{1}{a}}\). jeśli dana prosta jest równoległa do którejś z osi, trzeba troszkę inaczej...
U Ciebie takie proste są w p-ktach a) i b), tak więc w p-kcie a) piszesz równanie prostej prostopadłej do OX i przechodzącej przez P, zaś w p-kcie b) piszesz r-nie prostej prostopadłej do OY i przechodzącej przez punkt P.
W p-kcie c) stosujesz to, co powiedziałem o współczynniku kierunkowym na początku podpowiedzi...

Oczywiście jeśli jakiś punkt leży na jakiejś prostej, to znaczy, że współrzędne tego punktu spełniają równanie tej prostej...

Aha, ten wzorek, o który pyta Anna to zapewne wymyślony przez Pitagorasa wzorek
\(\displaystyle{ d= \sqrt{ (x_{P}- x_{Q}) ^{2} +(y_{P}- y_{Q}) ^{2} }}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Odległość punktu od prostej

Post autor: anna_ »

Miałam na myśli wzór na odległość punktu \(\displaystyle{ P}\) od prostej (postać prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\))
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{p}+By_{p}+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 344
Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nisko
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 52 razy

Odległość punktu od prostej

Post autor: Kacper20 »

Przy tak prostych prostych jak a) i b) nie ma sensu bawić się we wzór, zwyczajnie sobie to narysuj.
Jednocześnie pamiętaj, że odległość punktu od prostej to długość odcinka prostopadłego do prostej.
ODPOWIEDZ