Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kubag00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 gru 2012, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: kubag00 »

Na prostej L \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=2+3t \\y=-12+t \\ z=4-2t \end{array}}\) znaleść punkt najbliżej początku układu współrzędnych. proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: yorgin »

Punkt na tej prostej odległy jest od początku układu współrzędnych o

\(\displaystyle{ d(t)=\sqrt{(2+3t)^2+(-12+t)^2+(4-2t)^2}}\)

wystarczy więc znaleźć minimum tej funkcji.
kubag00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 gru 2012, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: kubag00 »

Jak dokładniej znaleść to minimum w tym przykładzie?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: yorgin »

Pierwiastek jest funkcją monotoniczną, zatem wystarczy szukać minimum funkcji pod pierwiastkiem, a to jest wielomian stopnia drugiego. Czyli albo wierzchołek albo pochodna.
kubag00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 gru 2012, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: kubag00 »

zatem otrzymuję równanie \(\displaystyle{ \sqrt{164 -28t+14t ^{2} }}\) delta wychodzi ujemna więc muszę liczyć pochodną?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, o 18:52 przez kubag00, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: yorgin »

Wychodzi

\(\displaystyle{ \sqrt{14t^2-28t+164}}\)

Pytanie: dlaczego jak delta wychodzi ujemna to chcesz przechodzić na pochodną? Co znak delty ma wspólnego z wierzchołkiem paraboli?
kubag00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 gru 2012, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: kubag00 »

więc W(p,q) i podstawiam pod wzory na p=\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\) i q=\(\displaystyle{ \frac{-\Delta}{4a}}\), bo nie wiem jak dokładnie to zrobić w tej sytuacji.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: yorgin »

Szukasz tylko i wyłącznie wartości \(\displaystyle{ p=\frac{-b}{2a}}\) jako argumentu, w którym parabola ma wierzchołek. Nie trzeba żadnej delty liczyć.
kubag00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 gru 2012, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: kubag00 »

czyli ostatecznym wynikiem jest 1?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Na prostej L znaleść pkt najbliżej początku układu współrzęd

Post autor: yorgin »

Tak, \(\displaystyle{ t=1}\). Ale to nie jest treść zadania. Szukasz punktu w \(\displaystyle{ \RR^3}\) na prostej.
ODPOWIEDZ