uzasadnienie, wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

uzasadnienie, wektory

Post autor: tukanik »

Witam.
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \vec{AD} = \frac{1}{4}\vec{AC}}\)
I teraz chciałbym wiedzieć, ile wynosi \(\displaystyle{ \vec{DC}}\).
Intujcyjnie widzę, że \(\displaystyle{ \vec{DC} = \frac{3}{4}\vec{AC}}\)
Tylko oczekuję jakiegoś uzasadnienia, takiego żebym nie musiał się wahać
Pozdrawiam
AU
AU
pav8T1q.jpg (5.26 KiB) Przejrzano 44 razy
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

uzasadnienie, wektory

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \vec{AC}=\vec{AD}+\vec{DC} \\ \vec{AD} = \frac{1}{4}\vec{AC} \end{cases} \Rightarrow \vec{DC} = \frac{3}{4}\vec{AC}}\)
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

uzasadnienie, wektory

Post autor: tukanik »

A jak możemy uzasadnić ten pierwszy warunek?
Chodzi mi tu o wytlumaczenie.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

uzasadnienie, wektory

Post autor: kamil13151 »

Znasz regułkę trójkąta (dodawanie wektorów)? To wyobraź sobie, że te punkty nie leżą jednej prostej. Bądź oznaczyć trzeci wierzchołek jako \(\displaystyle{ B}\) i wypisać równości wektorów z trójkątów \(\displaystyle{ ABD}\) oraz \(\displaystyle{ BCD}\).
ODPOWIEDZ