Równanie parametryczne płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Punkt P'(1,1,1)jest rzutem prostokątnym punktu P(2,1,-1) na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\). Podać równanie parametryczne tej płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Najpierw wyznacz równanie ogólne płaszczyzny, potem znajdź dwa punkty należące do niej, wyznacz wektory i masz równanie parametryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Współrzędne wektora prostopadłego płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \vec{v} = \left[ 2-1, 1-1, -1-1 \right] = \left[ 1, 0, -2\right]}\)
Równanie kierunkowe płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \pi: \ \frac{x-1}{1} = \frac{y-1}{0} = \frac{z+2}{-2}}\)
Równanie parametryczne:
\(\displaystyle{ \pi: \ x = 1 + t, \ y = 1, \ z = 1-2t, \ t \in R.}\)
\(\displaystyle{ \vec{v} = \left[ 2-1, 1-1, -1-1 \right] = \left[ 1, 0, -2\right]}\)
Równanie kierunkowe płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \pi: \ \frac{x-1}{1} = \frac{y-1}{0} = \frac{z+2}{-2}}\)
Równanie parametryczne:
\(\displaystyle{ \pi: \ x = 1 + t, \ y = 1, \ z = 1-2t, \ t \in R.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Ok, już mniej więcej rozumiem, tylko jak wyznaczyć to równanie kierunkowe płaszczyzny?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
No właśnie coś mi nie pasowało. Ale nie wiem skąd się wzięło x-1, y-1 i z+2 w licznikach.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
To miały być punkty należące do płaszczyzny, ale rownież zostały źle wyznaczone. Spróbuj moim sposobem to rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Nie jestem pewna, czy dobrze zaczęłam, ale równanie ogólne wychodzi mi tak:
\(\displaystyle{ \pi : A\left( x-2\right)+B\left( y-1)\right)+C\left( z+1\right)+D}\)
\(\displaystyle{ \pi : A\left( x-2\right)+B\left( y-1)\right)+C\left( z+1\right)+D}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Jak na razie dobrze. Teraz trzeba wyznaczyć wektor \(\displaystyle{ \left[ A,B,C\right]}\) , o którym wiemy, że jest prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Czy można go jakoś wyznaczyć na podstawie współrzędnych tych 2 podanych punktów? Bo inny pomysł nie przychodzi mi do głowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 lut 2013, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 10 razy
Równanie parametryczne płaszczyzny
Już wiem, dziękuję za pomoc :]-- 10 lut 2013, o 23:25 --Wyszło mi \(\displaystyle{ \pi : 1\left( x-2\right)-2\left( z+1\right)+D}\), ale nie wiem ,czy poprawnie, mogłabym jeszcze prosić o sprawdzenie?