Wartość parametru dla płaszczyzny i prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Doh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 lut 2013, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Wartość parametru dla płaszczyzny i prostej

Post autor: Doh »

Dla jakiej wartości parametru a prosta l : \(\displaystyle{ \frac{x-3}{2-a}= \frac{y+2}{a-4}= \frac{z-3}{-2-3a}}\) i płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi : 3x-4y+5z-11=0}\) są prostopadłe (równoległe)?

Czy równanie powinno wyglądać następująco?
\(\displaystyle{ x=3+2t-a}\)
\(\displaystyle{ y=-2-4t+a}\)
\(\displaystyle{ z=3-2t-3a}\)

Nie spotkałem się wcześniej z mianownikiem owego rodzaju.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Wartość parametru dla płaszczyzny i prostej

Post autor: rafalpw »

Ta postać jest równoważna postaci \(\displaystyle{ l: \left( x,y,z\right)=\left( 3,-2,3\right)+t\left( 2-a,a-4,-2-3a\right)}\) ale oczywiście trzeba wykluczyć pewne wartości \(\displaystyle{ a}\) , aby uniknąć dzielenia przez \(\displaystyle{ 0}\)
Doh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 lut 2013, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Wartość parametru dla płaszczyzny i prostej

Post autor: Doh »

Nie bardzo rozumiem jak powinno wyglądać dalsze rozpisanie tego działania.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Wartość parametru dla płaszczyzny i prostej

Post autor: rafalpw »

Jeżeli prosta ma być prostopadła do płaszczyzny to wektor równoległy do tej prostej musi być równoległy do wektora normalnego tej płaszczyzny.
ODPOWIEDZ