długość odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

długość odcinka

Post autor: tukanik »

W trójkącie ABC , w którym\(\displaystyle{ A = (− 2,− 2)}\) oraz \(\displaystyle{ B = (4 ,4)}\) , kąt przy wierzchołku\(\displaystyle{ B}\)jest rozwarty. Bok \(\displaystyle{ AC}\)zawiera się w prostej K:
\(\displaystyle{ x - \ \ \ 3y - \ \ 4 = 0}\). Środek okręgu opisanego na trójkącie ABC znajduje się w odległości \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) od boku \(\displaystyle{ AC}\) . Wyznacz równanie tego okręgu.
Witam,
jeśli policzymy sobie zależność jednej współrzędnej środka okręgu od drugiej ze wzoru na długość to otrzymujemy równanie z wartością bezwzględną, czyli 2 rozwiążania. Które mamy uznać za poprawne?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

długość odcinka

Post autor: bb314 »

Równanie tego okręgu (jest tylko jedna możliwość)

\(\displaystyle{ \blue (x-5)^2+(y+3)^2=\left( 5\sqrt2\right)^2}\)
ODPOWIEDZ