Kąt stożka zewnętrznego - wartość mierzonego kąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
justynaolszyny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 5 paź 2011, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bulowice
Podziękował: 14 razy

Kąt stożka zewnętrznego - wartość mierzonego kąta

Post autor: justynaolszyny »

Analizuje pewne zadanie do poniższego rysunku:



Kąt stożka \(\displaystyle{ \alpha}\) można obliczyć z poniższej zależności:
\(\displaystyle{ tg \frac{ \alpha }{2}= \frac{ \frac{M_{2}}{2} - \frac{dw}{2}-\left( \frac{M_{1}}{2}- \frac{dw}{2} \right) }{ln+ \frac{dw}{2}- \frac{dw}{2} }}\)

Można tą zależność przekształcić do prostszej postaci:
\(\displaystyle{ tg \frac{ \alpha }{2}= \frac{(M_{2}-M_{1})+(dw-dw)}{2ln+(dw-dw)}}\)

Do tego miejsca dla mnie wszystko jest zrozumiałe.

W kolejnym kroku pojawia się zapis: "Wartość mierzonego kąta oblicza się wg wzoru":
\(\displaystyle{ tg \frac{ \alpha }{2}= \frac{M_{2}-M_{1}}{2ln}}\)

Nie mogę ogarnąć skąd ten zapis wynika. Z czego się bierze? Wielce wdzięczna za pomoc będę.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Kąt stożka zewnętrznego - wartość mierzonego kąta

Post autor: kropka+ »

Bierze się z poprzedniego wzoru i stąd, że \(\displaystyle{ dw-dw=0}\)
justynaolszyny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 5 paź 2011, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bulowice
Podziękował: 14 razy

Kąt stożka zewnętrznego - wartość mierzonego kąta

Post autor: justynaolszyny »

ale gafa. Jak mogłam tego nie zauważyć. Dzięki.
ODPOWIEDZ