Wyznacz równanie stycznej do krzywej w punkcie odciętej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
shinzumo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 lut 2013, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 2 razy

Wyznacz równanie stycznej do krzywej w punkcie odciętej

Post autor: shinzumo »

Witam mam problem z zadaniem.
Bardzo prosze o napisanie co gdzie podstawic i co sie z czego bierze

Wyznacz równanie stycznej do krzywej f(x)=\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+5}}\) w punkcie odciętej \(\displaystyle{ x_{0}}\)=2
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyznacz równanie stycznej do krzywej w punkcie odciętej

Post autor: yorgin »

Współczynnik kierunkowy stycznej dany jest przez wartość pochodnej funkcji \(\displaystyle{ f}\) w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\).

Brakujący parametr \(\displaystyle{ b}\) z równania \(\displaystyle{ y=ax+b}\) wyznaczysz wiedząc, że styczna przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (x_0,f(x_0))}\).
ODPOWIEDZ