Wysokość w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
El-KOR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2013, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zielony pokój

Wysokość w trójkącie

Post autor: El-KOR »

W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość: |AC| = 15 cm, |BC| = 20 cm. Odcinek DC jest prostopadły do płaszczyzny (ABC) i ma długość 22,5 cm. Oblicz wysokość trójkąta ABD poprowadzoną przez bok AB.

wyszło mi
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{890} }{2}}\) Czy ten wynik jest ok?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Wysokość w trójkącie

Post autor: bb314 »

El-KOR pisze:wyszło mi
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{890} }{2}}\) Czy ten wynik jest ok?
Nie.

\(\displaystyle{ \Delta ABC}\) to trójkąt egipski o bokach \(\displaystyle{ 15, \ 20,\ 25}\)

wysokość \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\)

\(\displaystyle{ h=\frac{15\cdot20}{25}=12}\)

ta wysokość, szukana wysokość \(\displaystyle{ H\ \ \Delta ABD}\) i bok \(\displaystyle{ CD}\) tworzą trójkąt prostokątny
z tw. Pitagorasa w nim
\(\displaystyle{ H^2=h^2+CD^2=12^2+22,5^2\ \ \green \Rightarrow \red\ \ H=25,5}\)
Awatar użytkownika
El-KOR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2013, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zielony pokój

Wysokość w trójkącie

Post autor: El-KOR »

tak jak myslałem na początku, dziękuję
ODPOWIEDZ