obliczyc pole figury
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
obliczyc pole figury
Figury p i q sa okreslone nastepujacao:
\(\displaystyle{ p={(x,y): x\in R y\in R x^2+y^2-2x-9\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ q={(x,y) x\in R y\in R y\geqslant x+1}\)
Oblicz pole figury \(\displaystyle{ p\cap q}\)
Figura=0,5 pole koła -pole wycinka
wyznaczylam sobie punkty przeciecia tych figur A(-2,-1) B(2,3)
prosta y=x+1 czyli wycinek nachylony pod katem 45
\(\displaystyle{ 0,5\pi *10-\frac{45}{360}*\pi *10}\)=figura
czy dobrze?
\(\displaystyle{ p={(x,y): x\in R y\in R x^2+y^2-2x-9\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ q={(x,y) x\in R y\in R y\geqslant x+1}\)
Oblicz pole figury \(\displaystyle{ p\cap q}\)
Figura=0,5 pole koła -pole wycinka
wyznaczylam sobie punkty przeciecia tych figur A(-2,-1) B(2,3)
prosta y=x+1 czyli wycinek nachylony pod katem 45
\(\displaystyle{ 0,5\pi *10-\frac{45}{360}*\pi *10}\)=figura
czy dobrze?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2007, o 15:31 przez Vixy, łącznie zmieniany 3 razy.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
obliczyc pole figury
Hm, a co to znaczy, ze dodajesz do siebie kwadraty kartezjanskie podzbiorow \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)? Relacja inkluzji i relacja przynaleznosci to cos innego.
Sorry, ze sie czepiam, ale powinnas dbac o czytelnosc swoich postow, a przede wszystkim o poprawne formulowanie problemow...
Sorry, ze sie czepiam, ale powinnas dbac o czytelnosc swoich postow, a przede wszystkim o poprawne formulowanie problemow...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
obliczyc pole figury
Ok, powiedzmy.
O ile mnie wzrok nie myli, to prosta \(\displaystyle{ y=x+1}\) zawiera srednice tego kola, wiec...?
O ile mnie wzrok nie myli, to prosta \(\displaystyle{ y=x+1}\) zawiera srednice tego kola, wiec...?