Równanie płaszczyzny równoległej do prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
asia_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lut 2013, o 15:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

Równanie płaszczyzny równoległej do prostej

Post autor: asia_22 »

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (0,1,2) równoległej do prostej

\(\displaystyle{ L: \begin{cases} x+y+1=0 \\3x+z-2=0\\ \end{cases}}\)


wyszło mi coś takiego x-y-3z+7=0 dobrze??
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równanie płaszczyzny równoległej do prostej

Post autor: norwimaj »

Ale to płaszczyzna ma być równoległa do prostej czy prosta do płaszczyzny? W pierwszym przypadku nie rozumiem, o co chodzi, a w drugim jest wiele takich płaszczyzn. Może chodziło o prostą zawartą w płaszczyźnie?
asia_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lut 2013, o 15:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

Równanie płaszczyzny równoległej do prostej

Post autor: asia_22 »

płaszczyzna równoległa do prostej L
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równanie płaszczyzny równoległej do prostej

Post autor: norwimaj »

W takim razie co to jest płaszczyzna równoległa do prostej? Czy taka płaszczyzna, która nie ma punktów wspólnych z tą prostą lub tę prostą zawiera?
asia_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lut 2013, o 15:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

Równanie płaszczyzny równoległej do prostej

Post autor: asia_22 »

chyba taka która nie ma punktów wspólnych...
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równanie płaszczyzny równoległej do prostej

Post autor: norwimaj »

W takim razie rozwiązanie nie jest jednoznaczne. Przez ustalony punkt można poprowadzić wiele takich płaszczyzn.
ODPOWIEDZ