położenie prostych z parametrem, przecinać się w kwadracie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
realityoppa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 10 razy

położenie prostych z parametrem, przecinać się w kwadracie

Post autor: realityoppa »

Zbadaj w zależności od parametru k wzajmne położenie prostych
\(\displaystyle{ l_{1} : kx+y=2}\) oraz \(\displaystyle{ l_{2}: x+ky=k+1}\).
Dla jakich k te proste przecinają się wewnątrz kwadratu, w którym punkty \(\displaystyle{ A=(2,-2)}\) i \(\displaystyle{ C(-2,2)}\) są końcami przekątnej ? Głównie chodzi mi własnie o tą drugą część zadania.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

położenie prostych z parametrem, przecinać się w kwadracie

Post autor: konrad509 »

Ja to widzę tak, że współrzędne punktu przecięcia się prostych muszą spełniać warunki \(\displaystyle{ x\in(-2,2)}\) i \(\displaystyle{ y\in(-2,2)}\).
ODPOWIEDZ