Napisz równanie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
saraxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Napisz równanie

Post autor: saraxx »

Punkty \(\displaystyle{ A\left( 2,7\right)i B\left( -2,1\right)}\) są końcem na średnicy pewnego okręgu. Napisz równanie tego okręgu
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Napisz równanie

Post autor: lukasz1804 »

Środkiem okręgu jest środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\), a promień to połowa długości odcinka \(\displaystyle{ AB}\).
saraxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Napisz równanie

Post autor: saraxx »

i co z tego wynika ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Napisz równanie

Post autor: lukasz1804 »

Napisz współrzędne środka okręgu, a później znając już też długość promienia napisz równanie okręgu.
saraxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2013, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Napisz równanie

Post autor: saraxx »

nic z tego nie rozumiem możesz to za mnie zrobić

-- 31 sty 2013, o 17:24 --

może ktoś to z was sprawdzić
\(\displaystyle{ A \left( 2,7\right)}\)

wzór to pewnie to : \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2}-2ax-2by+c=0}\)
rozwiązanie : \(\displaystyle{ 2 ^{2} +7 ^{2}-2 \times a \times 2-2 \times b \times 7+c=0}\)
\(\displaystyle{ 4+49-2............}\) i dalej to ja już nie wiem co z czym pomotałam się

((-- 31 sty 2013, o 19:37 --pomóżcie
ODPOWIEDZ