Zadanko wygląda tak:
Napisz równania ogólne i parametryczne płaszczyzny prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A(1,0,1)}\) i \(\displaystyle{ B(2,3,4)}\). Płaszczyzna również przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A}\).
nie wiem, jak się do tego zabrać, wiem jak wyglądają równania itp.
prosiłbym o przynajmniej jakieś wskazówki
PS: przy okazji witam forumowiczów, jakoś udało się przejść do tego momentu nauki bez konieczności pytania tu o nic
równania płaszczyzny... problem dzień przed egzaminem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2013, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 1 raz
równania płaszczyzny... problem dzień przed egzaminem
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 22:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
równania płaszczyzny... problem dzień przed egzaminem
Wyznacz wektor kierunkowy tej prostej. Jest on jednocześnie wektorem normalnym płaszczyzny.
Mając wektor normalny oraz jeden z punktów, przez który przechodzi płaszczyzna, powinieneś wyznaczyć jej równanie bez problemu.
Mając wektor normalny oraz jeden z punktów, przez który przechodzi płaszczyzna, powinieneś wyznaczyć jej równanie bez problemu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2013, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 1 raz
równania płaszczyzny... problem dzień przed egzaminem
rodżer, dzięki...
czyli równanie ogólne to \(\displaystyle{ -x-3y-3z+4=0}\) ... a równanie parametryczne to... problem... wektorów równoległych nie mam, czym powinienem się tu posłużyć, aby je wyznaczyć?
czyli równanie ogólne to \(\displaystyle{ -x-3y-3z+4=0}\) ... a równanie parametryczne to... problem... wektorów równoległych nie mam, czym powinienem się tu posłużyć, aby je wyznaczyć?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 22:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
równania płaszczyzny... problem dzień przed egzaminem
Wybierasz dowolne dwa wektory leżące w tej płaszczyźnie. Zwróć uwagę, że jest nieskończenie wiele takich par wektorów.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2013, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 1 raz
równania płaszczyzny... problem dzień przed egzaminem
oki, szukałem, cośtam znalazłem, obliczyłem i:
ogólne:
\(\displaystyle{ -x-3y-3z+4=0}\)
parametryczne:
\(\displaystyle{ x=t \\
y=s \\
z=-\frac{t}{3}-s+\frac43}\)
Jest to możliwe, że jest dobrze?
ogólne:
\(\displaystyle{ -x-3y-3z+4=0}\)
parametryczne:
\(\displaystyle{ x=t \\
y=s \\
z=-\frac{t}{3}-s+\frac43}\)
Jest to możliwe, że jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 22:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
równania płaszczyzny... problem dzień przed egzaminem
Odczytaj z postaci parametrycznej współrzędne wektorów rozpinających płaszczyznę, wymnóż je wektorowo i sprawdź, czy dostajesz to samo co w postaci ogólnej. Jeśli tak, to jest dobrze.