Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(-4,3), B(0,0)}\) i prosta \(\displaystyle{ k: x+4=0}\).
Wyznacz na prostej \(\displaystyle{ k}\) punkt \(\displaystyle{ C}\), by trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) był równoramienny. Rozważ 3 przypadki (ze względu na to, który bok jest podstawą).
trójkąt równoramienny - współrzędne wierzchołka
trójkąt równoramienny - współrzędne wierzchołka
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 11:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
trójkąt równoramienny - współrzędne wierzchołka
I przypadek
Podstawa to \(\displaystyle{ AC}\), czyli \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) są symetryczne względem osi \(\displaystyle{ OX}\)
II przypadek
Podstawa to \(\displaystyle{ AB}\)
Punkt \(\displaystyle{ C}\) na współrzędne \(\displaystyle{ (-4,y_C)}\)
Porównujesz długości odcinków \(\displaystyle{ |CB|=|CA|}\)
III przypadek
Podstawa to \(\displaystyle{ BC}\)
Punkt \(\displaystyle{ C}\) na współrzędne \(\displaystyle{ (-4,y_C)}\)
Porównujesz długości odcinków \(\displaystyle{ |AC|=|AB|}\)
Podstawa to \(\displaystyle{ AC}\), czyli \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) są symetryczne względem osi \(\displaystyle{ OX}\)
II przypadek
Podstawa to \(\displaystyle{ AB}\)
Punkt \(\displaystyle{ C}\) na współrzędne \(\displaystyle{ (-4,y_C)}\)
Porównujesz długości odcinków \(\displaystyle{ |CB|=|CA|}\)
III przypadek
Podstawa to \(\displaystyle{ BC}\)
Punkt \(\displaystyle{ C}\) na współrzędne \(\displaystyle{ (-4,y_C)}\)
Porównujesz długości odcinków \(\displaystyle{ |AC|=|AB|}\)