odleglosc punktu od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 8 razy
odleglosc punktu od prostej
Wyznacz odległość punktu \(\displaystyle{ P(2, -3, -1)}\) od prostej \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x - 2y + z + 3 = 0\\3x - 2y + 2z + 17 = 0\end{cases}}\).
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 18:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
odleglosc punktu od prostej
1. Wyznacz postać parametryczną równania prostej.
2. Zapisz współrzędne dowolnego punktu \(\displaystyle{ Q}\) na prostej w zależności od jednego parametru \(\displaystyle{ t}\).
3. Wyznacz \(\displaystyle{ |PQ|^2}\) jako funkcję (kwadratową) zmiennej \(\displaystyle{ t}\).
4. Odległość punktu \(\displaystyle{ P}\) od prostej jest realizowana dla \(\displaystyle{ t}\) równej odciętej wierzchołka paraboli.
2. Zapisz współrzędne dowolnego punktu \(\displaystyle{ Q}\) na prostej w zależności od jednego parametru \(\displaystyle{ t}\).
3. Wyznacz \(\displaystyle{ |PQ|^2}\) jako funkcję (kwadratową) zmiennej \(\displaystyle{ t}\).
4. Odległość punktu \(\displaystyle{ P}\) od prostej jest realizowana dla \(\displaystyle{ t}\) równej odciętej wierzchołka paraboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 8 razy
odleglosc punktu od prostej
Wyznaczyłem wektor równoległy do prostej z iloczynu wektorowego: \(\displaystyle{ \vec{n}=\vec{a} \times \vec{b} = ... = \left[ -2, 1, 2\right]}\) a punkt na prostej podstawiając za \(\displaystyle{ x=0}\) i obliczając układ równań, mogłem tak postąpić?